Registrace | Zapomenuté heslo

Proč by Češi měli jíst víc česneku?




21. 11. 2014

Některými opovrhovaná zelenina s charakteristickým zápachem, pro jiné oblíbená přísada, která dodá jídlu správný říz. Dezinfikuje, zrychluje metabolismus, zlepšuje krevní oběh a posiluje imunitní systém. Přečtěte si, proč je česnek přírodní všelék a proč byste si ho měli aspoň občas dát.

Většinu lidí odrazuje od konzumace většího množství česneku jeho vůně nebo chcete-li zápach. Jeho původcem jsou léčivé česnekové silice, které obsahují síru a mají antiseptické schopnosti. Nejúčinnější a zdraví nejvíc prospěšná látka alicin se z těchto silic uvolní při mechanickém narušení česneku – jednoduše řečeno tehdy, když ho rozmačkáte nebo nadrtíte. Tato chemická sloučenina dokáže ničit celou řadu plísní, bakterií a virů a je hlavní léčivou složkou česneku.

Kromě alicinu obsahuje česnek i nezanedbatelné množství vitamínu C, který významně podporuje imunitu. Pravidelná konzumace česneku kromě zvýšení obranyschopnosti pomáhá předcházet kardiovaskulárním chorobám. Snižuje totiž krevní tlak a brání tvorbě krevních sraženin, které mohou být příčinou mozkové mrtvice nebo srdečního infarktu. Lidé s hypertenzí nebo s dědičnými sklony k onemocněním srdce a cév by si tak česnek měli dopřávat pravidelně.

Česnek je úžasný pomocník taky při střevních a trávicích potížích. Pomáhá při průjmech, při nadýmání a dokáže účinně bojovat proti střevním parazitům. Česnek ale funguje léčivě i při angíně a nachlazení. Pokud vám chuť a vůně česneku není nepříjemná, je nejlepší si při bolestech v krku vložit do úst čerstvě oloupaný stroužek a chvíli jej cucat. Léčivé látky, které se z česneku uvolní, tak působí přímo v ústech a v krku, kde zlikvidují škodlivé bakterie. Pokud je tohle pro vás chuťově moc silný zážitek, uvařte si aspoň česnečku a na závěr do ní rozmačkejte několik stroužků česneku, které už nenechávejte projít varem.

Nejnovější výzkumy navíc dávají pravidelnou konzumaci česneku do souvislosti se snížením rizika rakoviny tlustého střeva. Vzhledem k tomu, že v České republice je rakovina konečníku a tlustého střeva jednou z nejčastějších smrtelných chorob, měl by česnek v našem jídelníčku rozhodně dostat větší prostor.





Čtěte také
Partneři

AeskuLab-sam

doctorum