Registrace | Zapomenuté heslo

Novinky ze zdravotnictví

Jak v létě přepravovat potraviny tak, aby se nezkazily




04. 07. 2014

Cesty k moři, výlety do hor, pikniky, koupání – léto láká k tomu, abychom co nejvíc času trávili venku. Zároveň si s sebou na dovolenou nebo na výlet často chceme vzít něco na zub. V horku ale potraviny velmi rychle podléhají zkáze. Jak to udělat, aby nám jídlo v létě vydrželo co nejdéle čerstvé? 

Pokud si s sebou na výlet nebo na dovolenou jídlo berete často, určitě se vám vyplatí investovat do přenosného chladicího boxu nebo aspoň do kvalitní chladicí tašky. Chladicí taška ani box sice rozhodně plnohodnotně nenahradí lednici, ale udrží potraviny čerstvé podstatně déle, než kdybyste je přepravovali běžným způsobem. Je vhodné také všechny potraviny, které následně do boxu nebo do chladicí tašky budete dávat, vychladit před cestou v ledničce – tím opět prodloužíte dobu jejich trvanlivosti. Do ledničky můžete kromě sýrů, uzenin a zeleniny dát na několik hodin i cukrovinky – zejména čokolády.

Pokud jídlo navíc umístíte do uzavíratelných plastových krabiček, opět tím prodloužíte jejich životnost. Přepravovat v nich můžete sýry, uzeniny, ovoce a zeleninu, ale i pečivo nebo tepelně upravené maso (například řízky a karbanátky). Protože je plast nepropustný pro vodu, uchová vaše potraviny v suchu a sníží se tím riziko vzniku plísní. K delšímu zachování čerstvosti vám může pomoci také vakuum. V zavakuovaných sáčcích vám déle vydrží například káva, mouka nebo rýže. Na dovolenou si navíc do jednotlivých sáčků můžete předem připravit tak velké porce (například sýrů a uzenin), které spotřebujete najednou.

Zvlášť pokud se chystáte na delší cestu – třeba autem do Chorvatska – dávejte si během zastávek pozor, abyste auto nenechávali stát dlouho na sluníčku. Teplota v uzavřeném voze stoupá velmi rychle a už během necelé hodinové přestávky se vám může jídlo, které si s sebou vezete zkazit. 





Čtěte také
Partneři

AeskuLab-sam

doctorum