Registrace | Zapomenuté heslo

Geneticky modifikované potraviny – o co přesně se jedná?




17. 12. 2014

Kukuřice, sója, bavlník a řepka. To jsou nejčastěji pěstované geneticky modifikované rostliny. K největším světovým pěstitelům takto modifikovaných plodin patří USA, Argentina, Brazílie, Kanada, Indie a Čína. S potravinami, které obsahují geneticky modifikované rostliny, se ale běžně setkáme i v českých obchodech. 

Geneticky modifikovaný organismus (GMO) je takový organismus, jehož genetická výbava byla úmyslně změněna. A to takovým způsobem, jakým by to běžným rozmnožováním v přírodě nebylo možné. Geneticky modifikovat se dají rostliny, zvířata i mikroorganismy. Běžný koncový spotřebitel přijde nejčastěji do styku s produkty, které obsahují geneticky modifikované rostliny.  V současné době totiž není na území Evropské unie povolena výroba ani prodej geneticky modifikovaných živočichů (prasat, drůbeže a jiných hospodářských zvířat) a výrobků z nich. Ve světě se ale údajně uvažuje o možnosti prodeje geneticky modifikovaných lososů.

V Evropské unii se zatím může pěstovat jenom geneticky modifikovaná kukuřice. Dovážet a prodávat se ale u nás mohou taky výrobky z geneticky upravené sóji, bavlny, brambor, cukrové řepy a řepky. Nejčastěji narazí český spotřebitel v samoobsluze na GMO v případě sójových a řepkových olejů. Výrobky z geneticky upravených rostlin ale musí být v Evropské unii označeny nápisem geneticky modifikovaný organismus. V případě rostlinných výrobků tak poznáte pouhým pohledem na obal, zda jsou v nich obsaženy modifikované rostliny, nebo ne.

Jiná věc je, že geneticky modifikované rostliny se často používají jako krmivo pro hospodářská zvířata. Podle Ministerstva zemědělství je 85 % krmných směsí v EU označeno jako GM materiál. Maso a výrobky ze zvířat, která byla krmena geneticky modifikovanou směsí, už ale informaci o používání geneticky modifikovaného krmiva obsahovat nemusí.

Zastánci genetické modifikace tvrdí, že výrobky z takto upravených organismů nejsou pro zdraví nijak rizikové. Naopak jejich odpůrci míní, že zatím nemáme s geneticky modifikovanými organismy dostatek zkušeností a že veškeré zdravotní a ekologické dopady se mohou projevit až v dlouhodobějším horizontu.





Čtěte také
Partneři

AeskuLab-sam

doctorum