Registrace | Zapomenuté heslo

Co dělají takzvaná éčka v potravinách?




28. 11. 2014

Lidový název éčko používáme pro širokou škálu přídatných potravinářských látek. Zjednodušeně řečeno zlepšují éčka vlastnosti potravin. Jídlo nám vydrží déle čerstvé, vypadá lépe na pohled, má lepší chuť. Někteří lidé se snaží z vlastního přesvědčení éčkům co nejvíc vyhýbat. Jiní věří tomu, že právní předpisy ošetří to, že se nám do organismu dostanou jen éčka, která nám nemohou nijak škodit. Jak jste na tom s éčky vy? Čtete si na obalech potravin, jaké přídatné látky obsahují? 

V Evropské unii byl pro přídatné potravinářské látky vytvořen systém E-kódů. Ten umožňuje rychlou identifikaci těchto látek pomocí čísla, které nahrazuje často dlouhý a složitý název přídatné látky. Například pod kódem E 290 se skrývá oxid uhličitý a pod E 460 najdete celulózu. Kompletní seznam všech éček, jejich kódů a látek, které se za nimi skrývají, najdete na informačním portále ministerstva zemědělství bezpecnostpotravin.cz.

Přídatné látky se dnes získávají z různých zdrojů. Některé jsou čistě přírodního původu, jiné se vyrábí synteticky. Mezi čistě přírodní éčka patří třeba kyselina jablečná, včelí vosk nebo dusík. Protože je používání přídatných látek velmi přísně regulováno zákonem, obecně platí, že potraviny uváděné na trh podle platných předpisů by měly být bezpečné a zdravotně nezávadné i tehdy, když obsahují větší množství synteticky vyráběných přídatných látek. Zdravější ale samozřejmě je, konzumovat co největší množství nezpracovaných potravin, syrového ovoce a zeleniny, ve kterých nejsou žádná éčka.

Existují ale éčka, která úplně bezproblémová nejsou. Ve většině případů se jedná o chemicky připravované látky, např. z dehtu, ropy a dalších surovin. U citlivých lidí, alergiků, astmatiků nebo dětí mohou takové látky vyvolat zdravotní obtíže - většinou v podobě alergické reakce, kopřivky nebo zhoršení stávajících problémů - třeba zmíněného astmatu. Určitě je vhodné takové látky znát a vyhýbat se jim, pokud víte, že vám nebo vašim blízkým nedělají dobře. Všechny potravinářské přídatné látky musí být uvedené na obalech. Takže pokud víte, že máte s některými éčky problémy nebo se některým chcete z nějakého důvodu vyhnout, vyplatí se vám v obchodě pozorně prostudovat složení výrobků.

Mezi éčka, která nejčastěji způsobují výše zmíněné nežádoucí reakce, patří siřičitany, benzoany, parabeny, azobarviva, glutamát sodný, aspartam a dusičnan sodný. 





Čtěte také
Partneři

AeskuLab-sam

doctorum