Registrace | Zapomenuté heslo

4 potraviny, které byste v roce 2015 měli zařadit do jídelníčku




05. 01. 2015

Práškový čaj matcha, exotické liči, aromatický rozmarýn a netradiční kokosová mouka. To jsou potraviny, které zatím řada Čechů ve větším množství nekonzumuje. Celá řada lidí je dokonce zatím ani nikdy neochutnala. Přečtěte si, jak mohou prospět zdraví, a proč stojí za to, je do jídelníčku letos zařadit. 

Čaj matcha

Jedná se o nejkvalitnější lístky zeleného čaje, které jsou rozemleté na prášek. I proto se tento čaj nepřipravuje klasickým přelitím horkou vodou, ale musí se ještě našlehat metličkou nebo rozmíchat ve speciálním šejkru. V poslední době se čaj matcha začal ve větším množství prodávat i v ČR. Proto ho snadno seženete na internetu nebo v obchodech se zdravou výživou. Na rozdíl od běžných listů zeleného čaje, které se po vylouhování vyhodí, rozdrcené a našlehané listy matchy se konzumují spolu s čajem. Pitím čaje matcha proto do těla dostaneme mnohem větší množství antioxidantů, vitamínů a minerálů než v případě popíjení klasického lístkového čaje.

Liči

V řadě českých supermarketů dnes v oddělení ovoce a zeleniny seženete toto exoticky vyhlížející asijské ovoce. V tradiční čínské medicíně se liči používalo k léčení žaludečních vředů a věřilo se, že pomáhá taky při léčbě různých typů nádorů. Některé západní vědecké studie tuto hypotézu potvrdily, a proto se řada odborníků domnívá, že liči skutečně může dobře posloužit v prevenci rakoviny. Vzhledem k tomu, že obsahuje vyšší množství draslíku je to ideální pochoutka pro lidi s vysokým krevním tlakem.

Rozmarýn

Aromatická bylina je nejen zdravou alternativou různých prefabrikovaných kořenících směsí, ale má navíc řadu zdraví prospěšných účinků. Nejnovější výzkumy dávají rozmarýn do souvislosti s nižší hodnotou karcinogenů v tepelně upravovaném mase. Pokud tedy při grilování, pečení a smažení masa, použijete rozmarýn, pravděpodobně tím citelně snižujete riziko rozvoje rakoviny. Rozmarýnový čaj zlepšuje prokrvení všech částí těla včetně mozku, a proto je ideální ho popíjet ve vyšším věku pro udržení duševní svěžesti.

Kokosová mouka

Tento druh mouky neobsahuje lepek, proto dobře poslouží v kuchyni všech, kdo trpí celiakií nebo drží bezlepkovou dietu. Kromě toho má kokosová mouka nízký glykemický index, a díky tomu je to vhodná potravina pro diabetiky a lidi, kteří se snaží snížit váhu. 





Čtěte také
Partneři

AeskuLab-sam

doctorum